un loc ce merită vizitat: Zimbrăria Neagra
Despre Zimbru
Zimbrul a dispărut de pe teritoriul actual al României în secolul al XIX-lea, din cauza vânării lui în exces și a scăderii drastice a fondului forestier. În 1958, țara noastră a importat câteva exemplare din Polonia, care au fost duse la rezervația de la Hațeg. În afară de Hațeg și Bucșani, în Romania mai sunt două rezervații de zimbri: la Dragoș Voda (Neamț) și la Vama Buzăului (Brașov). În Neamț se intenționează punerea în libertate a zimbrilor, însă pe timpul iernii aceștia vor fi hrăniți de către oameni.
Despre Zimbrăria Neagra
Zimbrăria Neagra s-a înființat în 1983, cu scopul adaptării speciei în zona de câmpie a acestui animal. În 1983, au fost aduși la Bucșani 18 zimbrii din țară, dar și câteva exemplare din străinătate. După 1995, scopul zimbrăriei noastre a fost de înmulțire și transfer al zimbrilor către celelalte rezervații.
În Rezervația Neagra Bucșani, în luna mai 2010 exista un număr de 35 de zimbri, 16 masculi și 19 femele, ce trăiesc pe 162 de hectare de pădure. Toate cele 35 de animale au fost botezate cu nume care încep cu „RO”.
Pentru acces se plătește un tarif de 3 lei pentru copii și 6 lei pentru adulți.
Cum se ajunge
Zimbrăria Neagra se află în județul Dâmbovița și este situată la mai puțin de 80 de kilometri de București, la 30 de kilometri de mun. Târgoviște și 35 Km fata de mun. Ploiești. Noi am plecat din Târgoviste și drumul până acolo a fost destul de bun, exceptând ultima porțiune, după ce se iese din Satul Răţoaia. Porțiune care este neasfaltată și se circulă practic prin pădure, pe un drum pietruit, destul de îngust, așa că e bine să nu mergeți în vizită după ce a plouat ca e posibil sa aveți surprize.
Ce puteți face / vedea
Cel mai bine este sa vizitați zimbrăria dimineața, de la 9, când zimbrii sunt hrăniți. Sunetul morii care le macină hrana îi face să iasă din pădure în număr mare. În plus, când am vizitat noi nu era o parcare amanajată (nu stiu dacă s-a schimbat ceva), așa că se parca pe marginea drumului și deci e posibil să se aglomereze în apropierea intrării.
În incintă sunt amenajate 2 foișoare /puncte de observație de unde puteți să îi priviți și să faceți poze.
Tot în incinta se află și un mic muzeu din câte am înțeles dar pe care nu l-am vizitat.
Mai multe detalii puteți găsii pe siteul zimbrăriei http://www.zimbrarianeagra.ro/
comentarii